Hoe bouw ik een tuinvijver met WoodBlocX
In dit blog leggen we uit hoe je met WoodBlocX snel, eenvoudig en zonder speciaal gereedschap een verhoogde tuinvijver bouwt.
Het grote voordeel van een verhoogde vijver is dat je geen groot gat hoeft te graven! Met WoodBlocX kun je een bovengrondse vijver maken die op elke ondergrond kan worden gebouwd, zelfs op een terras. Zo kun je eenvoudig een waterpartij aan je tuin toevoegen. Onze vijvers zijn net zo snel en eenvoudig samen te stellen als onze verhoogde bakken. Kies een van onze kant-en-klare vijverkits of gebruik onze rekentool voor vijvers om een vijver te ontwerpen die mooi in jouw tuin past.
We hebben twee typen verhoogde vijvers die verkrijgbaar zijn in verschillende soorten en maten:
Max. grootte: 1,875 m. x 1,875 m. 0,65 m. (LxBxH)
Deze kleine vijvers zijn ideaal voor kleine tuinen of krappe ruimtes en zijn een geweldige manier om een waterpartij in je tuin op te nemen. Ontwerpen in dit assortiment hebben vanwege waterdrukbeperkingen een maximumgrootte van 1,875 m breed x 1,875 m lang x 0,65 m hoog.
Deze vijvers zijn verkrijgbaar in grotere maten en worden omringd door een plantenbak die extra stevigheid geeft.
Onze grote vijvers kunnen veel meer druk aan en kunnen tot een maximale hoogte van 0,65 m worden gebouwd. Onze dubbelwandige ontwerpen zijn altijd voorzien van een omringende plantenbak (minimaal 0,375 m. breed aan alle kanten) die extra ondersteuning en stabiliteit geeft.
We leveren geen watervallen voor jouw vijver, maar we kunnen je WoodBlocX-ontwerp wel aanpassen om er plaats voor te maken. Voor vijvers tot 1,875 m. x 1,875 m. x 0,65 m. (LxBxH) verkopen we PVC-vijverfolie die je bij de bestelling aan je kit kunt toevoegen. Voor grotere vijvers kunnen wij een offerte geven voor een op maat gemaakte vijverfolie. Neem contact met ons op voor meer informatie.
Je wordt gevraagd om te selecteren op welke ondergrond je wilt gaan bouwen voordat je een verhoogde vijver van WoodBlocX koopt, zodat we je grondpennen of hoekbeugels kunnen sturen.
Voor verhoogde vijvers die op gras of aarde worden gebouwd, leveren we een set grondpennen die door de eerste laag BlocX gaan om de structuur aan de grond te bevestigen.
Voor harde ondergronden zoals terrassen, beton, asfalt en vlonders leveren wij hoekbeugels. Deze worden aan de binnenkant van de structuur en aan de harde ondergrond bevestigd met behulp van een boor en een set schroeven om de structuur te verankeren.
Je levering van WoodBlocX ziet er ongeveer zo uit. Alles wat je nodig hebt, staat op de pallet. De levering bestaat uit houten blokken, delen van de afdekking, twee sets pluggen met een kleurcode, doorzichtige zakken voor de hoofdstructuur en groene zakken voor de afdekkingslaag, grondbevestigingen (hoekbeugels of grondpennen) en vijverfolie (als dit is besteld / apart verkrijgbaar).
Alle houten onderdelen zijn exact op maat gesneden, waardoor er na afloop van het bouwen geen afval is. Een pdf-bestand met laag-voor-laag instructies wordt aan de bevestigingsmail van je bestelling toegevoegd. Je kunt ook een gedrukte versie kopen die bij je bestelling wordt meegeleverd.
Wanneer je hebt besloten waar jouw verhoogde vijver in de tuin komt te staan, moet je met een waterpas controleren of de grond vlak is. Zodra dit is voltooid, leg je zorgvuldig de eerste laag WoodBlocX uit. Raadpleeg de instructies om te bepalen waar de hoekplaten of grondpennen moeten worden geplaatst.
Als je op een zachte ondergrond bouwt, hamer je weg van de plek waar je wilt gaan bouwen de pluggen in de eerste laag. Zo voorkom je dat de vlakke ondergrond ongelijk wordt. Leg de BlocX daarna op hun plaats, gereed voor de tweede laag. Op dit punt veranker je ook de structuur met de grondpennen.
Ons slimme pluggensysteem houdt de structuur bij elkaar. Hamer de pluggen in de gaten en volg de instructies zodat je ze op de juiste posities plaatst. Wij leveren volledige stapsgewijze instructies bij elke vijverkit.
Bij bevestiging op een harde ondergrond (hoekbeugels) raden wij aan om twee lagen van de vijverstructuur op te bouwen. Dit geeft meer stabiliteit voor het toevoegen van de hoekbeugels en maakt het eenvoudiger om de structuur, indien nodig, te verplaatsen naar de perfecte positie voordat deze aan de grond wordt verankerd.
Bevestig de hoekbeugels eerst aan de structuur met één schroef (voor het geval je besluit deze te verplaatsen), controleer nogmaals of je tevreden bent met de positie en bevestig de eerste beugel aan de grond. Herhaal deze stap om alle beugels te bevestigen. Het is belangrijk dat je het juiste boortje gebruikt om problemen te voorkomen.
Ga door met het opbouwen van de structuur tot aan de laatste laag BlocX voordat de afdekkingslaag wordt toegevoegd. Op dit punt raden we je aan om een onderdoek toe te voegen om de onderkant van de vijverfolie te beschermen. Je kunt hiervoor een beschermvlies, ondertapijt of zelfs noppenfolie gebruiken. Je kunt dit desgewenst ook aan de zijkanten van de structuur aanbrengen.
Nu is het tijd om de vijverfolie toe te voegen. Vouw het foliedoek voorzichtig uit over de structuur en druk het voorzichtig aan in de hoeken. De folie past het beste wanneer je de vijver met water begint te vullen. Dit helpt de folie om zich op natuurlijke wijze te plooien binnen de wanden van de structuur. Naarmate de vijver zich met water vult, maak je een paar nette vouwen in de hoeken voor een keurige afwerking wanneer de afdekkingslaag daarna wordt toegevoegd.
Als je tevreden bent met de hoeken van de folie, maak je aan de hand van de laag-voor-laag instructies met een snijmes kleine insneden in de voering bij de pluggaten. Deze hoeven maar klein te zijn omdat de folie door het inslaan van de plug in het gat net voldoende wordt doorboord zodat deze op zijn plaats gehouden wordt. Steek de pluggen van de laatste laag in de laatste WoodBlocX-laag; deze kortere pluggen worden gebruikt om de afdekkingslaag te bevestigen (ze zijn verpakt in groene zakjes).
Plaats de meegeleverde hoekplaten in elke hoek. Ze worden over de pluggen voor de laatste laag gelegd. Daarna is het tijd om de toplaag aan te brengen. Je moet de afdekking vasthameren met een klomphamer. Er is mogelijk enige kracht nodig om de opening tussen de folie en de afdekkingslaag te dichten. Gebruik een extra stuk hout en leg dit bovenop elk deel van de afdekking om dit op zijn plaats te hameren. Dit beschermt de afdekking tegen eventuele beschadigingen.
Als de afdekking is aangebracht, gebruik je een scherp mes om de overhangende folie weg te snijden. Je kunt dit doen door met het mes voorzichtig de onderkant van de afdekking te volgen terwijl je een beetje aan de folie trekt.
Het enige wat je nu nog moet doen is het verder vullen van de vijver en nadenken over de planten en vissen die je wilt toevoegen of over hoe je een natuurlijke waterpartij in je tuin wilt maken.
Water in een tuin is enorm belangrijk voor dieren in het wild. Insecten zoals poelschaatsenrijders en duikerwantsen leven in het water, vogels drinken water en kunnen erin baden, en ook amfibieën zoals kikkers, padden en zelfs salamanders zullen hier een habitat vinden. Je planten profiteren ook van de extra fauna in de tuin: amfibieën zijn geweldige slakkeneters, en de grotere diversiteit aan insecten trekt andere insecten aan die zich tegoed zullen doen aan bladluizen en ander ongedierte. Bovendien is het fascinerend om al dit leven in de natuur te observeren!
Alle vijvers profiteren van een diversiteit aan beplanting. Grofweg kunnen ze worden onderverdeeld in drie soorten: zuurstofplanten (of waterplanten), drijfplanten en oeverplanten. Hoe je je vijver ook beplant, zorg er altijd voor dat je een soort helling maakt zodat dieren zoals kikkers en vogels veilig in en uit het water kunnen, anders kunnen ze verdrinken.
Hier zijn enkele goede keuzes uit elk van de plantengroepen om een goede start te maken met jouw WoodBlocX-vijver:
Om de look echt af te maken, zijn sommige WoodBlocX-vijvers ontworpen met plantenbakken aan de zijkanten van, maar geen deel van, de vijver. Beplant deze met moerasplanten en je hebt in een mum van tijd een prachtige, rustgevende en natuurvriendelijke vijver.